Rolul untului in copilarie

Am avut o copilărie fericită, nelipsită de griji și cu zâmbetul pe buze în permanență. Am crescut într-o familie în care am primit foarte multă dragoste și pentru că am fost singurul copil, părinții mi-au oferit tot ce am vrut. Cu toate astea sunt un copil normal, cu simțul răspunderii și acest lucru nu m-a afectat pe termen lung ba mi-a conferit o încredere în mine enormă.

Parcă aud și acum primele cuvinte ale mamei atunci când mă trezea dimineața să merg la școală: "lasă că după ce vii de la școală te culci puiul mamei". Mă încurajau aceste vorbe și mă trezeam fericită cu gândul că am să mă pot culca liniștită și să dorm cât vreau după școală. Nu mai conta că nu vroiam sub nici o formă să mă culc la prânz și uram acel somn din răsputeri. Cu toate astea aceste vorbe le auzeam cam în fiecare dimineață și se pare că funcționau.

După ce trecea acest episod mă duceam să mă înviorez un pic la baie și să îmi clătesc ochișorii cu apă rece și pe masă mă aștepta micul dejun. Coincidență sau nu, acesta era cam același în fiecare zi: pâine prăjită cu unt și gem/miere(ocazional) și nelipsitul ceai. Nu rețin dacă în fiecare dimineață mâncam același lucru dar eu altceva nu rețin să fi mâncat. În concluzie acest meniu era unul favorit.

Untul era preferatul meu și îmi amintesc că atunci când mergeam la fabrica de pâine din zona casei mele luam pâine caldă și imediat cum intram pe ușă tartinam unt pe un colț de pâine și acesta se topea ușor și era ușor de întins. Nu știu de ce dar acel unt pe care îl foloseam în tinerețea mea era foarte tare și trebuie să îl scot din frigider cu 30 de minute înainte de a mânca.

Acum sunt multe feluri de unt și îl poți alege în funcție de criteriile preferate. Cel mai nou unt descoperit este cel de la kerrygold. Kerrygold este untul făcut din lapte provenit de la vaci irlandeze, crescute liber, care pasc iarbă verde până la 11 luni pe an. Termenul internațional pentru perioada lungă de hrănire numai cu iarbă este „grass fed”.  În România vacile se hrănesc cu iarbă circa 7 luni/ an, iar restul de 5 cu fân. Kerrygold este untul pe care-l poți întinde pe pâine la 5 minute după ce l-ai scos din frigider și care îți aduce aminte de untul de casă, pe care-l consumai în copilărie.

Cât de des consumi unt? Este în topul preferințelor tale?

Comentarii

  1. Eu consum zilnic unt la micul dejun. Imi da forta si energie pentru intreaga zi.

    RăspundețiȘtergere
  2. in fiecare dimineata mancam unt cu paine si cu gem sau miere si o cana de lapte sau ceai.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deja mi s.a facut pofta de paine prajita cu unt si sare!

    RăspundețiȘtergere
  4. de fel nu consum unt, dar parca acum mi s-a facut pofta

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place painea prajita si pe ea o boare de unt cremos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Uuuu ce-mi place paine prajita cu unt, dar pe asta nu l-am incercat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am mai mancat demult unt ,mi-ai facut pofta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si noua ne place untul in muuulllttte combinatii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mie nu imi place untul decat in prajituri sau in mancare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Untul imi este nelipsit din frigider. Il folosesc la diverse dulciuri sau cu gem! Firma asta nu am încercat-o

    RăspundețiȘtergere
  11. Dupa o pauza de cativa ani am inceput din nou sa mananc paine si implicit am revenit la micul meu dejun preferat paine cu unt si dulceata :))) Sunt constienta ca trebuie sa ma las iar de paine, dar pana atunci ma bucur de un masa desert in fiecare dimineata.

    RăspundețiȘtergere
  12. si eu mancam paine cu unt presarata cu sare si ceai :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. n-am incercat acest sortiment dar merg pe mana ta si promit sa il cumpar cand il intalnesc. Chiar mi-e dor de gustul untului adevarat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu